Informatie aanvragen

Leuker lesgeven

Bestaande recensies

In februari 2011 is het eerste boek van Monique uit gekomen. De titel is "Leuker Lesgeven" en via onderstaande tekst kun je meer lezen over de inhoud en voor wie het geschikt is.

Heb je het boek al gelezen?

 


>K lik dan hier voor de verwijzingen uit het boek.

 

Schrijf gerust een recensie over Leuker Lesgeven of stuur mij een bericht wat je van het boek vindt!!

Het boek:
Als docent, trainer, leraar of hoe je jezelf ook wilt noemen wil je bij voorkeur leuk en inspirerend lesgeven aan een inspirerende groep. Als de groep leuk, meewerkend en toegankelijk is , lijkt het halve werk al gedaan en hoef je alleen nog maar een uitnodigend lesprogramma te hebben. Veel negatieve ervaringen op het gebied van lesgeven worden afgedaan met de bewering dat de groep niet leuk was of zelfs ronduit moeilijk. Negatieve ervaringen met groepen kunnen soms vervelende gevolgen hebben.

Angst om weer voor de groep te staan, verlies van passie en bevlogenheid kan een eerste aanleiding zijn tot het ontstaan van compassiemoeheid of zelfs een burn-out. (Weer) plezier hebben in omgaan met lesgroepen kan helpen het proces van afbranden te doen omkeren. Dit boek kan hierbij een rol spelen. Door de praktische toepassing van basale elementen van het lesgeven, kan elke docent hier vinden wat zij of hij nodig heeft om leuker les te geven.

Samenvatting:

In hoofdstuk 1 lees je hoe een lesvoorbereiding er uit kan zien. Er wordt aandacht besteed aan eerste indrukken, motivatieproblematiek en cognitieve processen die een rol spelen binnen onderwijs.

Hoofdstuk 2 gaat over de docent als persoon. Wat is de docent voor iemand en hoe kan zij/hij meer inzicht in docentgedrag krijgen

In hoofdstuk 3 wordt groepsdynamica gekoppeld aan onderwijssituaties. Hoe houd je je groep leuk?

Ten slotte worden in hoofdstuk 4 specifieke (lastige) situaties in groepen besproken. Ook staan er enkele praktijksituaties van collega docenten vermeld.

Voor wie is het boek bestemd?
Dit boek helpt je om plezier in lesgeven te (her)vinden en is in eerste plaats bedoeld voor (aankomend) docenten op ROC’s , HBO’s en Universitair onderwijs. Echter de informatie is breed toepasbaar zodat ook docenten in het voortgezet onderwijs er mee uit de voeten kunnen. Het boek is ook uitstekend geschikt binnen lerarenopleidingen. Met name hoofdstuk 2 is zeer geschikt voor een professionaliserings- en/of coachingstraject.

Met name de praktijksituaties kunnen verdiept en geoefend worden. Dit boek is gebaseerd op een aantal bekende sociaalpsychologische theorieën. Deze worden vertaald naar praktische onderwijssituaties die essentieel zijn om leuker les te geven aan groepen.

Het boek is begin februari uitgekomen bij uitgeverij Boom/Lemma (den Haag), bevat 175 pagina's en kost 19,50 Euro. In december 2011 is  de oplage van het boek uitgebreid wegens grote belangstelling.